vrijdag 24 juli 2015

Sasha Culbertson: Aeolian Vocalion D-02143


Ik heb helaas weinig gegevens over de violist Sasha Culbertson. Op eBay worden nogal hoge prijzen gevraagd, maar dat zegt me weinig want daar worden vaak absurde bedragen gevraagd voor platen.
Sibeliusfan (zie zijn reactie hieronder) heeft me op het spoor gezet van informatie uit een Amerikaanse krant, m.n. the Tuscaloosa News van 28-04-1944. Onder het kopje "Another Culbertson" staat een korte In Memoriam over Sasha Culbertson, die de dag ervoor overleden was.


Deze mooie Aeolian Vocalion heb ik voor de verandering met originele hoes gescand, prachtig vind ik!1  Pablo de Sarasate: Romanza Andaluza    4:24
2  Henryk Wieniawski: Vioolconcert no.2 in d: Romance    4:01
Sasha Culbertson, viool (+ piano)
78t 30 cm: Aeolian Vocalion D-02143   AM 10442 / 10451

Download mp3

5 opmerkingen:

 1. Mooi om zo'n in vergetelheid geraakte violist te horen.
  Sasha (ook wel Sascha) of Alexander Culbertson was een Amerikaanse violist die in 1892 (andere bronnen zeggen 1893 of zelfs 1894) geboren werd. Zijn vader was mijnbouwkundig ingenieur en het gezin woonde in het buitenland. Sasha's broer Ely, die bekend werd als bridgespeler, werd in Roemenië geboren. Volgens een krantenberichtje dat ter gelegenheid van zijn overlijden verscheen, zou Sasha in de (Russische) Kaukasus zijn geboren, maar omdat daarbij wordt vermeld 'net als zijn broer' (Ely), zou het goed kunnen dat de schrijver de Kaukasus en de Karpaten niet uit elkaar kon houden.
  Sasha gaf al op jonge leeftijd blijk van zijn muzikale aanleg en maakte zijn officiële debuut op veertienjarige leeftijd in Wenen.
  Hij beschikte over een bijzondere techniek die hij had ontwikkeld door studie te maken van Paganini's vioolspel. Hij bespeelde een Guerneri del Gesu die in het bezit was geweest van de grote meester en meende zo het geheim van Paganini te kunnen doorgronden. Hij had plannen hierover te publiceren, maar mogelijk werden die verijdeld door zijn vroege dood op 27 april 1944 in een New Yorks ziekenhuis.
  Hoewel Amerikaan speelde een groot deel van zijn carrière zich in Europa af. Toen hij in 1937 in New York optrad, was dat voor het eerst in tien jaar.
  Culbertson trad solistisch op met orkest, maar speelde ook veel kamermuziek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig! Waar heb je de informatie gevonden?

   Verwijderen
 2. Vooral in oude (Amerikaanse) kranten!
  Succes met je mooie sites.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He studied with Otakar Ševčík. His American debut was in 1920. His European debut was 1908 in Vienna. Below is a link to the April 19, 1920 edition of Musical America with a page of New York reviews of Culbertson's American debut at Carnegie Hall. One review takes him to be an American, two state his birth place as the Carpathian Mountains and one has him from some area of the former tsarist Russia.

  Very fine player. There are 2 sides on YouTube. Thank you very much.

  https://books.google.com/books?id=gNtFAQAAMAAJ&pg=RA23-PA16&lpg=RA23-PA16&dq=sasha+culbertson&source=bl&ots=VtRZtI0qOx&sig=ZPcPJv7UNAp6-vnxL3YkxvQWoOA&hl=en&sa=X&ved=0CDMQ6AEwBmoVChMIvuvuwsz8xgIVBXySCh1myAnr#v=onepage&q=sasha%20culbertson&f=false

  BeantwoordenVerwijderen