maandag 24 december 2012

Röntgen Kwartet (Elite Special, 1946)


Vanwege de ellende met Mediafire is er nog steeds het nodige achterstallige onderhoud op mijn blogs en ik hoop een deel van mijn kerstvakantie te kunnen besteden aan het herstellen van oude links. Natuurlijk kunt u ook een reactie sturen met het verzoek een specifieke link te herstellen.
Ik postte eerder de 4 strijkkwartetten van resp. Haydn, Mozart, Schubert en Dvorak die het Röntgen Kwartet heeft opgenomen in juli 1946 voor het Zwitserse label Elite Special. In het geval van het Röntgen Kwartet ben ik de opnamen opnieuw gaan bewerken en heb gezorgd voor zowel mp3 (320 bitrate)-  als flac-links.
Op de site van het Nederlands Muziek Instituut, dat helaas ernstig door de slopershamer van onze vorige en huidige regering bedreigd wordt (een grote schande hoe een land zijn eigen cultuurgoed om zeep helpt!), is een uitgebreide biografie over Joachim Röntgen te lezen, daar heb ik bovenstaande foto ook vandaan.

Joachim Röntgen (Amsterdam, 27 oktober 1906 - Laren, 6 december 1989) was een Nederlands violist, een zoon van de componist Julius Röntgen. Hij studeerde op het conservatorium in Keulen bij Bram Elderling en kreeg in 1928 een aanstelling als concertmeester bij het symfonie orkest van Winterthur in combinatie met leraar aan de Muziekschool en eerste violist van het Winterthur Strijkkwartet. In deze periode werkte hij ook regelmatig samen met de pianiste Clara Haskil, met wie hij zijn leven lang bevriend bleef. 
Van 1929-1934 nam hij les van de beroemde vioolpedagoog Carl Flesch (1873-1944). In 1939 kwam hij terug naar Nederland om viooldocent te worden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Joachim Röntgen vormde met zijn twee broers Edvard Frants Röntgen (1902-1969), cello,  en Johannes Röntgen (1898-1969), piano, een pianotrio met de originele naam Röntgen Trio.
Röntgen was de eerste violist van het strijkkwartet met de naam Röntgen-kwartet dat hij in 1941 oprichtte. De andere leden waren Piet Nijland (1916-2001), tweede viool; Wim de Zoete, altviool, en Cornelis Preuyt (1913-?), cello. Met dit kwartet werden regelmatig tournees gemaakt, met als belangrijk doel het publiek deel te maken van strijkkwartetten van goed niveau. Het kwartet verzorgde tijdens de concerten dan ook toelichtingen over de stukken die werden gespeeld. Ook speelden ze veel schoolconcerten. Tournees werden gemaakt naar Frankrijk, Italië, Zwitserland. In 1947 werd een tournee door Nederlands-Indië gemaakt. Hier kunt u een verslag lezen van een tournee van het Röntgen Kwartet naar de Nederlandse Antillen en Suriname in 1949 via de Stichting Culturele Samenwerking Nederland - Nederlandse Antillen.
In 1986 bracht Joachim Röntgen in eigen beheer een boek uit, getiteld Muziek is mijn leven.

5 opmerkingen:

 1. Dear Rolf, Thank you again for these transfers - I have listened to them several times, they are among my favourites of your generous and varied posts! I hope you are having a Merry Christmas and I wish you all the very best for the New Year! Yours, Nick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thanks! Buster, Nick and all the blog visitors, have a Merry Christmas and a healthy delightful musical year!
  Rolf / Satyr

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn dank gaat uit naar de redacteur van deze blog, die een foto van het Röntgen Kwartet publiceerde, jarenlang geleid door mijn oom Joachim Röntgen, en ook enige aandacht besteedde aan de overige familieleden, onder wie mijn vader Edvard Röntgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus uw vader maakte als cellist deel uit van het Röntgen Trio! Het is eigenlijk tragisch dat de muziek van het Röntgen Kwartet alleen via een blog te horen is, het is verdrietig te constateren dat beroemde Nederlandse musici zo snel in de vergetelheid dreigen te geraken. Een van de doelen van mijn blog is om daar wat aan te doen.
   Veel dank voor uw reactie!

   Verwijderen