donderdag 2 september 2010

Cor de Groot, Eduard Flipse: R. Strauss - Burleske (Odeon, 1944)

Cor de Groot (1947)

Een tweede post met een nogal onbekende opname van Cor de Groot, gemaakt tijdens de oorlogsjaren (zie de foto met het oorlogslabel van Odeon) met Eduard Flipse (1896-1973) als dirigent. 

De Burleske in d voor piano en orkest van Richard Strauss is gecomponeerd in 1885-6. De compositie werd eerst Scherzo genoemd en kreeg geen opusnummer. Het is een vrolijk, bijzonder afwisselend muziekstuk. Helaas is kant 1 niet goed gecentreerd en kon ik dat niet geheel corrigeren.

Eduard Flipse was van 1927-1930 als tweede en van 1930 tot 1965 als eerste dirigent verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Wie overigens nog CD's van Cor de Groot wil bestellen: er bestaat een Cor de Groot Stichting, dia via APR Records 3 CD's heeft uitgebracht met bijzondere opnamen. Twee ervan zijn via deze link te bestellen.


Eduard Flipse

Richard Strauss: Burleske voor piano en orkest
Cor de Groot, "am Steinway-Flügel",
Radio Symfonie Orkest Brussel o.l.v. Eduard Flipse
78t: Odeon 8812-4   xxB 9344-9
Opname 18-01-1944
Duur: 20:03

6 opmerkingen:

 1. Hey, super - another Cor de Groot item. I've never seen this one before. I promise I'll mention these on my blog soon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Buster, It's a rather rare recording, made in wartime. The link in the post is to APR Records, where you can order 2 CD's with historical recordings from Cor de Groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. This is a breathtakingly beautiful recording of Strauss's Burleske in D minor. Thank you!

  Did de Groot make other recordings with Mengelberg in addition to the 'Emperor' concerto issued by APR?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Not that I know - The Beethoven Emperor with Mengelberg was a radio live recording from 9 may 1942. Both kept on playing during the war, but I don't know if more radio recordings are known.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Satyr,

  Zelf heb twee van de drie platen, nl O-8813 en 14.Zou ik het audiobestand van deze complete set op een of andere manier kunnen bekomen? Op youtube staat het nergens...

  Zelf verzamel ik ook klassieke muziek op 78 toerenplaten en ik heb nog minstens zo'n 3000 platen dubbel. Misschien eens een goed idee om een en ander te ruilen?

  Alexander
  van_absw@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen